[...] tę dietę, prawie wcale nie jesz warzyw i owoców; - sięgając po owoce, wybieraj te, które są bogate w antyrakowe przeciwutleniacze i chroniące naczynia flawonoidy, a ubogie w cukry - czyli maliny, jabłka, wiśnie grejpfruty, mandarynki, brzoskwinie, gruszki. Nie jedz więcej niż pół sporego owocu trzy razy dziennie; - unikaj produktów z ukrytymi [...]
[...] konsumowane różnią się pomiędzy sportowcami. Szybkość trawienia prostych pokarmów w kolejności od najszybciej trawionych do najwolniej jest następująca: proste węglowodany (cukry); złożone węglowodany (makaron, ryż, jarzyny, cukry złożone); białko; tłuszcz. Płynne pokarmy opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Duże objętości posiłków wymagają [...]
[...] jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepłą i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z jednego [...]
[...] jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepłą i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z jednego [...]
[...] wyrównać sobie straty zużyte na podstawowe funkcje życiowe oraz na trening dopiero w następnej kolejności będzie budował mięśnie. Wyróżniamy węglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz złożone. Te pierwsze dostarczają natychmiastowej energii oraz uzupełniają straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast [...]
[...] różnią się pomiędzy sportowcami. Szybkość trawienia prostych pokarmów w kolejności od najszybciej trawionych do najwolniej jest następująca: • proste węglowodany (cukry); • złożone węglowodany (makaron, ryż, jarzyny, cukry złożone); • białko; • tłuszcz. Płynne pokarmy opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Duże objętości posiłków [...]
[...] konsumowane różnią się pomiędzy sportowcami. Szybkość trawienia prostych pokarmów w kolejności od najszybciej trawionych do najwolniej jest następująca: proste węglowodany (cukry) złożone węglowodany (makaron, ryż, jarzyny, cukry złożone) białko tłuszcz Płynne pokarmy opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Duże objętości posiłków wymagają [...]
[...] poziomu insuliny powodują nie tyle same węglowodany, co nieodpowiedni ich rodzaj a także niewłaściwa pora spożywania. Generalnie, najsilniejszy skok insulinowy powodują cukry o wysokim indeksie glikemicznym takie jak słodycze, jasne pieczywo, słodkie napoje, itp. Problem ten jeszcze wyraźniej nasila się, gdy produkty będące źródłem szybko [...]
[...] na wieczor poziom testosteronu się obniza. a my przeciez chcemy go mieć caly czas! (J) PRZED TRENINGIEM NIE JEDZ CUKROW PROSTYCH obniżają bowiem produkcje tescia. najlepiej cukry zlozone, godzine przed. ewentualnie obiad na dwie godziny przed. zaczynając trening nie mozesz czuc glodu, ale nie jest dobrze jesli czujesz ze masz pelny zoladek. zle [...]
[...] to jaki sens ma dostarczanie kolejnych węglowodanów, tylko inaczej opakowanych? W składzie gainerów przeważająca większość stanowią maltodekstryny (D-glukoza) czyli cukry. ZAMIAST GAINERÓW I BULKÓW SPOŻYWAJ JEDZENIE: 1. Płatki kukurydziane (BEZ CUKRU!; zwróć uwagę na skład tego co kupujesz) 2. Ryż 3. Kasze 4. Makarony to też węglowodany [...]
[...] innym zabarwieniem moczu, lub specyficznym oddechem) a energie czerpie ze spalania tłuszczy i ciał ketonowych. Oczywiście do spalania tłuszczy niezbędne są niestety cukry, dlatego też organizm często jako 3 źródło energii bieżę białko - jest to tak zwany katabolizm mięśniowy, jest on niestety mało energetyczny, ale zachodzi w czasie, [...]
Witam wszystkich. Na wstępie dziękuję firmie KAIZEN za możliwość przetestowania suplementów opatrzonych ich znakiem, członkom KAIZEN TEAM, tj. znanym Wam wszystkim dobrze - Rafałowi Borysiukowi i Jackowi Rzesiowskiemu, za pomoc przy planach dietetycznych, treningowych i suplementacyjnych, oraz sprawowanie pieczy nade mną. Wypada podziękować [...]
[...] dostarczają nam białka i wapnia. Niegroźne w rozsądnych ilościach są lody i ciastka, które zapewniają dużo energii, wapnia i fosforu, zapełniają też zapotrzebowanie na cukry. "Wrogami" na pewno są: żelki, cukierki i lizaki, które oprócz wartości energetycznych (czytaj: dużych ilości kalorii) nie gwarantują nic innego. Kiedy nachodzi nas [...]
[...] Są to związki organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu gdzie stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie. Podzielic je mozna na: 1. proste - jednocukry (monosaharydy) 2. złozone, dzielace się na: a) dwucukry (disaharydy, olisaharydy) b) wielocukry (polisaharydy) Źródła węglowodanów w pożywieniu człowieka powinny [...]
[...] Bardzo szeroko mówi o zatruwaniu organizmu przez taki cukier, jednak najbardziej nie zaskoczyła mnie jego szkodliwość, a to jak cukry wpływają na trawienie, co pozwolę sobie zacytować: "PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE ŻYWNOŚCI Czy to będą słodzone płatki zbożowe, ciasto, czarna kawa na śniadanie, hamburgery z [...]
Istnieje ścisły związek między spożyciem węglowodanów a poziomem serotoniny w mózgu. Węglowodany występują w dwóch postaciach: jako cukry - węglowodany proste oraz jako skrobie, czyli złożone. Wszystkie węglowodany proste, z wyjątkiem glukozy, są słodkie i wykorzystuje się je do nadawania smaku wielu potrawom. Cząsteczki glukozy, połączone w [...]
[...] kwasami tłuszczowymi. Lipoproteidy są nośnikami cholesterolu (LDL, HDL, VLDL). Wchodzą na przykład w skład błony komórkowej. glikoproteiny - ich grupę prostetyczną stanowią cukry, należą tu m.in. mukopolisacharydy (ślina). Glikoproteidy występują też w substancji ocznej i płynie torebek stawowych. metaloproteiny - zawierają jako grupę [...]
[...] system tzw korzeni. Heterotrofy (takie jak czlowiek)wykorzystuja rosliny do uzyskania materialu energetycznego i budulcowego. Weglowodany dzielimy na proste i zlozone (wielocukry). Cukrowce proste to takie ktore nie daja sie juz hydrolizowac na zwiazki prostsze, nalerza do nich: glukoza i fruktoza. Sa to cukry ktore posiadaja 6atomow wegla i [...]
[...] jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owoce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepła i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z jednego [...]